Begin 2020 zijn de eerste Keurmeesters rolstoellift voor en door onze branche opgeleid in samenwerking met ROVC Ede. Sindsdien zijn al bijna 70 keurmeesters binnen de Taxi- en Touringcarbranche opgeleid en actief als Keurmeester rolstoellift, en dit aantal groeit nog steeds door.
Wettelijk kader
Volgens de Arbowet- en regelgeving is de rolstoellift in een taxibus of touringcar een arbeidsmiddel wat onderhevig is aan slijtage. Daarom moet deze periodiek gekeurd worden. Voor sommige arbeidsmiddelen gelden specifieke keuringseisen, waarbij een onafhankelijke keuringsinstantie de keuring moet doen. Voor de rolstoellift bestaat hiervoor de LPK-keuring, maar de keuring kon ook worden meegenomen in de APK.
Sinds mei 2018 is de liftkeuring (LPK-keuring) voor de rolstoellift echter uit de APK gehaald. Een LPK-keuring is duur en het is voor een rolstoellift niet wettelijk verplicht de keuring door een zogenaamde ‘aangewezen keuringsinstantie’ te laten doen. Een bedrijf kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen door een opgeleide en deskundige eigen medewerker. Daarvoor hebben SFM en FSO samen met het ‘ROVC technische opleidingen’ een opleidingsprogramma ontwikkeld voor het (zelf) keuren van rolstoelliften. Dit kan een bedrijf veel kosten besparen!
Voor wie
De training is geschikt voor monteurs of enigszins technisch onderlegde medewerkers. Iedereen die zich aanmeldt krijgt eerst een kennistest. Deze test geeft inzicht in het technisch niveau van de deelnemer. Op basis van de resultaten van de kennistest wordt bepaald of de deelnemer rechtstreeks de training ‘Keurmeester rolstoellift’ kan doen, of dat eerst de 'voorschakeltraining' gewenst is. In de 'voorschakeltraining' worden de deelnemers op het vereiste technische niveau gebracht om de training ‘Keurmeester Taxirolstoellift’ met goed gevolg te kunnen afsluiten. Na deze training zijn de medewerkers in staat de taxirolstoelliften, door middel van visuele inspectie en door meting en beproeving volgens de huidige voorschriften, te keuren. Ook weten zij om te gaan met verwerking van de gegevens in een keuringsrapport.
Bij een positief eindresultaat ontvangt de deelnemer een bedrijfstak erkend certificaat voor Keurmeester rolstoellift. Hij kan dan door zijn werkgever benoemd worden tot ‘Keurmeester rolstoellift’.
Cursusdata 2023
Omdat nog veel bedrijven geen eigen keurmeester hebben, maar ook vanwege het verloop start er in het najaar van 2023 weer een nieuwe opleidingsronde met een ‘Voorschakeltraining’ en een training ‘Keurmeester rolstoelliften’.
Hiervoor kan vanaf nu aangemeld worden.
Let op: vooraf zal er een kennistestafgenomen worden. De kennistest is kosteloos en geeft inzicht in het niveau van de technische kennis van de deelnemer en bepaalt of eerst een voorschakeltraining nodig is. Meld u nu aan voor een kennistest! Wij sturen u de kennistest per post toe.
En zet vast in de agenda:
Datum |
Tijd |
Locatie |
Voorschakeltraining - Woensdag 11 oktober 2023 |
9.00 – 16.00 uur (incl. lunch) |
ROVC, Ede |
Keurmeestertraining – Woensdag 15 november 2023 |
9.00 – 16.00 uur (incl. lunch) |
ROVC, Ede |
Wilt u meer weten over de inhoud van de training, kijk op de website van het FSO.
Kosten
SFM en FSO berekenen slechts een deel van de totale kosten door aan deelnemers. Hierdoor kunnen wij de trainingen aanbieden voor slechts € 75,- (excl. BTW) per deelnemer per training.
Heeft u behoefte aan meer informatie over de training, neem dan contact op met Peer Vos of Annemarie Ebbendorf.
Terug naar overzicht