Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

Voorkomen van schade aan de gezondheid van werknemers is beter dan onnodige kosten door verminderde inzetbaarheid of productiviteitsverlies!

Dit was het thema op de door de taxi- en touringcarbranche op 15 en 21 november georganiseerde preventiedagen. Tijdens de preventiedagen kregen werkgevers, preventiemedewerkers en P&O’ers uit de Touringcarbranche én de Taxibranche tips over hoe medewerkers voor de lange termijn gezond kunnen blijven en hoe ze veilig en vitaal kunnen blijven werken. Ook werd aandacht besteed aan hoe ongewenst gedrag op de werkvloer voorkomen kan worden. Verder kwam  aan bod  hoe iedereen zelf het goede voorbeeld kan geven om medewerkers duurzaam inzetbaar te krijgen en te houden.

 

In het plenaire gedeelte stond vitaliteit centraal en werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar vitaliteit onder touringcarchauffeurs in het hoogseizoen (door Art van Schaaijk van het Coronel Instituut/AMC). Daarna volgden drie workshops.

 

1. Hoe voorkomt u ongewenst gedrag op de werkvloer (door I-SZW)

Aan bod kwam wat ongewenst gedrag is, wat de gevolgen daarvan zijn,  hoe u het kunt herkennen en bespreekbaar maakt. Duidelijk werd wat er volgens de overheid geregeld moet zijn binnen een onderneming.

 

2. Hoe voorkomt u vitaliteitsverlies: makkelijk meer bewegen (door Coronel Instituut/AMC)

Het beroep als chauffeur kent veel uitdagingen als het aankomt op vitaliteit. In deze workshop konden deelnemers aan den lijve ervaren hoe met een zittend beroep toch eenvoudig aan fysieke vitaliteit kan worden gedaan. Deelnemers ontvingen een latex weerstandsband en werden door de trainer aan het werk gezet. Bekijk de oefeningen in de Powerpoint presentatie.

 

3. Hoe voorkomt u dat medewerkers gezondheidsschade oplopen: door goed voorbeeld! (door Adaptics)

Schade ontstaat door hoog ziekteverzuim, toename in werkstress en leefstijl-gerelateerde ziektes en een lage betrokkenheid. Veel organisaties erkennen dat de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers onder druk staat. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de manier van leidinggeven bepalend is voor vitaliteit van de onderneming. Maar hoe doe je dat? De trainer gaf een korte interactieve inleiding over energiebalans en hoe je zelf kan werken aan energiebehoud.

 

Naast het volgen van een gevarieerd programma konden ook ervaringen uitgewisseld worden met andere collega deelnemers tijdens het buffet en onder het genot van een hapje en een drankje.

 


mede mogelijk gemaakt door


Terug naar overzicht